Y2K


Banken, adviesbureaus en andere bedrijven in de gebakken lucht branche, sturen hun managers tegenwoordig regelmatig naar een zweefcursus. De reden hiervan kan niet alleen verklaard worden door het carrousel principe.
Door werknemers voor drieduizend gulden naar een cursus esoterisch knuffelen te sturen, worden ze minder gehinderd door gevoelens van schuld omtrent hun eigen flessentrekkerij.

Een actuele grootschalige misleiding is het bij iedereen bekende millennium probleem.
Uitbaters van IT bedrijven kondigden aan dat de hele geïndustrialiseerde samenleving tot volledige stilstand zou komen bij de komende eeuw wisseling doordat computers zich zouden kunnen vergissen in de datum.
Vele onnozele zakenlieden werden, en worden ervan overtuigd dat ze een probleem hebben, dat voor veel geld door IT specialisten opgelost zou moeten worden.

Het potentiële probleem wordt echter schromelijk overdreven:
Ten eerste is de economische levensduur van computer hardware en software 4 tot 5 jaar. In systemen en software van na 1990 komt de millennium bug vrijwel niet meer voor.
Ten tweede wordt in computers die met datums rekenen, veelal een teller gebruikt om de datum bij te houden. Deze teller telt vanaf een willekeurige begin datum tot de teller vol is. Dit kan tussen enkele jaren en enkele eeuwen duren, maar de teller zal niet precies op de eeuw wisseling vol zijn.

Verder zijn er goede argumenten om een bedrijf niet millennium proof te maken:

  1. De omvang van het potentiële probleem is pas bekend na de eeuw wisseling. Waarschijnlijk van een gelijke omvang als de zomertijd bug in MS Windows.
  2. Het is veel minder werk fouten te herstellen nadat ze zijn opgetreden dan te proberen ze te voorkomen. Je hoeft er dan niet zolang naar te zoeken, en je weet meteen of de oplossing werkt.
  3. Het is veel goedkoper verouderde hardware en software op tijd te vervangen, dan allerlei reparatie acties erop los te laten.
  4. De competentie van een IT bedrijf die je millennium probleem aanpakt is niet duidelijk. Het is niet waarschijnlijk dat alle, of zelfs maar enkele fouten gevonden worden.
  5. Fouten die ingebakken zijn in hardware (chips) kunnen meestal niet software matig worden aangepast. De hardware moet uiteindelijk toch worden vervangen.
  6. Fouten in gecompileerde programma’s, waar geen gedocumenteerde bron code van voorhanden is, is niet te repareren. Dit is meestal het grootste deel van je software.

Bescherming door de overheid tegen de opdringerige IT branche hoeft men, in een land waar kwakzalverij door het ziekenfonds vergoed wordt, niet te verwachten. In tegendeel: De overheid stimuleert de kruistocht tegen de millennium bug.

JMM, zondag 18 oktober 1998

<==== TERUG