Ecologische Voetafdruk


Volgens een TV programma is de extra CO2 uitstoot van het hebben van één kind gelijk aan de uitstoot van het iedere dag naar Amerika vliegen.
Dat de ecologische voetafdruk van een bakfiets gezin groter is dan dat van een kinderloos stel met twee grote SUV's en vier vliegvakanties per jaar, dat wist ik al, maar dat het verschil zo groot zou zijn, had ik niet gedacht.
Nu hangt dit verschil natuurlijk ook van de berekeningsmethode af. Hier is waarschijnlijk de tijdspanne meegenomen: over 40 jaar is de ecologische voetafdruk van het kinderloze paar verdwenen, terwijl die van het bakfiets gezin alleen maar groter geworden is. Door de tijdspanne te kiezen kun je zo ieder verschil krijgen, dat je wil.
Om het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren, gaan we niet eerst naar alternatieve energiebronnen zoeken, maar beginnen we natuurlijk met de maatregelen, die het minste effect hebben: Elektrificatie van personenauto's.
Het is natuurlijk prachtig om je dak volledig vol te leggen met zonnepanelen en hiermee je auto op te laden, maar er zijn ook mensen die, vanwege hun beroep, hun auto 's nachts of wel eens gedurende de wintermaanden op moeten laden. Als je op de energie uit het stopcontact rijdt, produceer je helaas net zoveel CO2 per km als met een benzine auto.
Zoals te verwachten was, werd bij de elektrificatie geen rekening gehouden met de beperktheid van het elektriciteitsnet en het feit dat uitbreiding hiervan enige decennia gaat duren. Gelukkig konden we nog wat bruinkool stroom van de Duitsers kopen.

Het reduceren van de uitstoot van de maakindustrie wordt voornamelijk bereikt door het laatste beetje maakindustrie dat nog in Europa over is ook naar China te verhuizen. Er is veel kritiek op de zogenaamde subsidies van China op elektrische voertuigen en andere producten. Het is echter niet zo dat de Chinese overheid de industrie direct subsidieert. De Chinese overheid werkt de industrie gewoon wat minder tegen als in Europa. Het duurt daar geen twintig jaar om een vergunning voor een productiefaciliteit te krijgen en daar worden ze niet doodgegooid met onzinnige regels.
Voor het produceren van auto batterijen en zonnepanelen is veel energie nodig. Daarvoor worden in China eenvoudig nieuwe kolencentrales gebouwd, zodat wij in Europa uitstoot vrij kunnen rijden. Helaas hebben onze voortvarende milieu maatregelen, die best veel geld kosten, op deze manier mondiaal geen enkel effect.

De plannen omtrent Tata Steel zijn helemaal tenhemelschreiend. Een fabriek, die zo aftands en vervuilend is, dat die nergens ter wereld meer zou worden getolereerd, wil met overheidshulp gaan moderniseren.
De familie Tata heeft indertijd de hoogovens van Corus overgenomen met het doel er zoveel mogelijk geld uit te trekken. Ze waren nooit van plan er ook maar één Euro in te steken. Nu is de familie vermoedelijk hogelijk verbaasd over de naïviteit van de Nederlanders.
Het plan ter verduurzaming van Tata is, na het voornemen om CO2 in lege gasvelden te pompen, misschien wel het meest stompzinnige dat ooit bedacht is. Om de productie op groene waterstof om te zetten is duizend maal zoveel groene waterstof nodig als dat er ooit geproduceerd kan worden.
Daarnaast is het staal dat geproduceerd wordt met reducerend gas, ook met gelijke samenstelling, niet hetzelfde als het staal dat met cokes gemaakt wordt.
Het staal is niet perse slechter, maar anders. Zowel voor de producent als voor de gebruiker duurt het vele jaren om naar zo'n nieuwe staalsoort over te schakelen. Doordat de maakindustrie bijna volledig uit Europa verdwijnt, is er geen economische toekomst voor Tata. Alleen vanwege strategische redenen, zouden de hoogovens, na nationalisering, op bescheiden schaal voortgezet kunnen worden.
De familie probeert voorlopig de Nederlandse overheid zover te krijgen dat ze honderden miljoenen in hun museum plant steken, zodat zij daar wellicht ook nog een deel van mee kunnen pikken. Dat er in IJmuiden ooit schoon staal wordt geproduceerd, lijkt mij uitgesloten.

JM, december 2024

<==== TERUG