BIODIESEL

Biodiesel heeft de beste papieren als het gaat om het vervangen van fossiele brandstoffen. Op dit moment kan het al in grote hoeveelheid worden aangeleverd en zonder enig probleem worden gemengd met conventionele diesel.
Daar de kwaliteit van uit zaden geproduceerde diesel beter is dan de drab die door de oliemaatschappijen als diesel wordt verkocht, is er geen enkel bezwaar om i.p.v. de huidige 5% een groter percentage bij de conventionele diesel te mengen. De meeste diesel gedreven auto´s kunnen zonder probleem op 100% biodiesel rijden.
Ondanks het grote succes van waterstof, is deze brandstof toch geen optie voor de nabije toekomst. Dit vanwege de relatief grote milieubelasting. Waterstof groeit niet aan de boom, maar wordt geproduceerd door een katalytische omzetting van methaan in waterstof en kooldioxide. Het rijden op waterstof kost daardoor aanzienlijk meer energie en produceert veel meer kooldioxide dan het gebruik van gewone benzine of diesel.

Wereldvreemde politici en milieu-activisten ageren echter op een domme manier tegen de opkomst van biodiesel. Ieder let daarbij vooral op zijn eigen belangen.
De milieu-activist geeft aan dat er regenwoud wordt gekapt om aan de toenemende vraag van koolzaad te voorzien. Dit is een legitieme zorg. De invoering van biodiesel om die reden tegenwerken is wel wat rigide. Er is mondiaal voldoende landbouwgrond om koolzaad te produceren zonder de noodzaak om regenwoud te kappen.

De politici beweren dat, door de toenemende (vlees) consumptie in China en India gecombineerd met de toenemende aanwas van koolzaad een schaarste van voedsel ontstaat. Dit is, volgens de westerse - nog steeds - koloniale insteek slecht voor de allerarmste mensen. Dit is een volledig achterhaalde aanname.

De voedselproblematiek in Afrika is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de voedseldumpingen door de westerse landen. Landbouw is een bedrijfstak waarbij productie in sterke mate wordt beïnvloed door externe omstandigheden als het weer. Als in Europa de oogst tegenvalt, wordt de boer gecompenseerd door een hogere prijs.
Als in Afrika de oogst tegenvalt, worden door massale voedseldumping de landbouwprijzen nog extra gedrukt, waardoor het voor de boer onmogelijk wordt om zijn hoofd boven water te houden. Boeren verlaten het platteland om hun geluk in de grote steden te beproeven. Dit verschijnsel leidt tot verélendung en ongebruikt landbouwareaal.

De huidige toename van de landbouw prijzen zijn misschien voor de allerarmsten een probleem, echter voor de boeren in Afrika biedt het nieuwe perspectieven. Als de landbouw prijzen hoog genoeg zijn, wordt het de moeite waard om in huidige woestijn gebieden op grote schaal koolzaad te gaan verbouwen. In plaats van regenwoud te kappen kan evenzogoed de groei van woestijnen worden tegengegaan.
Het grootste probleem hierbij is de politieke instabiele situatie in veel Afrikaanse landen. Voorlopig zouden een beperkt aantal stabiele landen, waaronder Ghana een leidende rol kunnen spelen in het aanleveren van plantaardige olie.

JM april 2008

Back to the home page